Renovatie van een burgerhuis

Voormalig burgerhuis uit het Interbellum in Art-Deco stijl Lier, België, 2015 - in uitvoering Eigen werk

Art Deco van het Interbellum

Het burgerhuis te Lier is opgebouwd in Art Deco stijl, deze werd tijdens het interbellum veelvuldig gebruikt in de architectuur en beeldende kunst. Ze wordt gekenmerkt door het gebruik van sobere ornamentering op basis van eenvoudige geometrie. Toegespitst op deze burgerwoning zijn deze kenmerken terug te vinden in voor- en achtergevel en in het interieur. Zowel de gevels als het schrijnwerk en andere interieurelementen vormen een homogeen geheel en bijgevolg ook een waardevol totaalconcept.

Zowel de vormgeeflijke aspecten als het kleur- en materiaalgebruik in de gehele woning kunnen met elkaar in relatie worden gebracht. Naast het toekennen van een specifieke atmosfeer per ruimte, maken de steeds terugkerende kleuren ook een geheel van de volledige burgerwoning. Zwart wordt meermaals gebruikt als een richtinggevend accent, zowel in de gevel als in de betegeling. De kleur van het binnenschrijnwerk heeft een warme tint die ook terug te vinden is en de kleur van de bakstenen van de gevels en de gekleurde betegeling van de schouw in het salon en de gevelplint van de voorgevel. De koelere tinten zijn enkel terug te vinden in het interieur, zoals de schouw en het glas-in-loodwerk. Tot slot is ook het licht-gegrijsd wit in de tegels van de gang terug te vinden in de omlijsting van de ramen aan de achtergevel. De vormentaal is een eenvoudige maar typerende geometrie die terug te vinden in zowel het gevelontwerp als de interieurvormgeving, net zoals het gebruik van de geëmaneerde tegels.
Interieurrenovatie
Door bouw-technische problemen die ontstaan zijn bij de bouw van appartementsblokken aan weerszijden van de woning wordt de gelijkvloerse verdieping integraal gerenoveerd. Hierbij werd gekozen om het binnenschrijnwerk en de schouwmantels en waardevolle tegelelementen meer in de aandacht te brengen. Dit wordt bereikt door de rest van het interieur sober af te werken. De renovatie zal de Art-Deco inrichting van de burgerwoning beter tot zijn recht doen komen en tegelijk wordt ervoor gezorgd dat de bouw-technische problemen opgelost worden.