Biografie
 Koen Aertgeerts (°1985) voltooide zijn architectuurstudies aan Sint-Lucas hogeschool te Gent, België (2009). Tijdens een uitwisseling met de Slovak Technical University van Bratislava behaalde hij de eerste prijs in de ‘Design Studio Project for Socrates Erasmus Program’. In Slovakije legde hij tevens de basis voor zijn visie op architectuur en conservatie. Zijn architectuur is sterk beïnvloed door de interculturaliteit van de maatschappij, het toont een zoektocht naar een evenwicht binnen de diversiteit van culturen en tracht architectuur te gebruiken om binnen deze diversiteit bruggen te bouwen. In het Raymond Lemaire Centre for Conservation van de KU Leuven werd deze visie verder uitgewerkt door architectuur en stedenbouw te combineren met de conservatie van gebouwen en sociaal-culturele revitalisering van de stedelijke omgeving.
Zijn stage voor de orde van architecten heeft hij volbracht bij het Architectenbureau Vanhecke & Suls bvba te Wilrijk. Hier kreeg hij de mogelijkheid om ervaring op te doen in alle aspecten van het beroep als architect en dit in zowel in restauratie-, renovatie- als in nieuwbouwprojecten

Momenteel werkt hij als projectarchitect conservatie bij Studio Roma cvba, een Leuvens restauratie- en architectenbureau dat gehuisvest is in het Oude Abtskwartier van de Abdij van Vlierbeek (Zie ook http://www.studioroma.be). De specialisatie van dit bureau maakt dat hij zijn passie voor monumentenzorg hier in een grote variëteit aan projecten kan uitleven.
Een visie op architectuur

Zowel architecturale conservatie als stedenbouwkundige conservatie mogen niet aanzien worden als pure bescherming van de steen van een gebouw. Conservatie moet een middel zijn om de historische gebouwen en stedelijke centra aan te passen aan de moderne noden van de samenleving. Hierbij mag het sociaal-culturele aspect van het historische gebouw en die van de bewoners niet vergeten worden. Erfgoed relicten en de stedelijke openbare ruimte reflecteren samen de identiteit van de inwoners en de samenleving waarin ze leven. Dit ondermeer door middel van de geschiedenis van een specifieke plek in de stad of het landschap. De conservatie en renovatie van deze relicten voegt hieraan een extra dimensie toe, om zo de verdere evolutie van de samenleving in zich mee te dragen.

Conservatie verenigt de verschillende historische texturen van het erfgoed met die van de hedendaagse esthetica. De architectuur die hierdoor gemaakt wordt, moet de kwaliteit van de samenleving ten goede komen. De leefomstandigheden krijgen een meerwaarde en de steden krijgen een toegevoegde sociaal-economische en sociaal-culturele meerwaarde.

Curriciculum Vitae

Architect Koen Aertgeerts

Lier, Belgium

Architect, sinds 2009
MS in Conservation, 2011

Ervaring
Zelfstandig architect, Lier, België, 2011-heden
Projectarchitect bij Studio Roma cvba, Kessel-Lo, België, 2014-heden
Stage bij Architectenbureau Vanhecke & Suls bvba, WIlrijk, België, 2011-2014
Stage bij INTACH, J&K Chapter, Jammu & Kashmir, India, 2010-2011

Studies
Master after master in Conservation of Monuments and Sites - Cum Laude, RLICC, KULeuven, België, 2009-2011
Master in Advanced Architectural Design - Cum Laude, Hogeschool W&K Sint-Lucas, Gent België, 2004-2009
Erasmus student exchange program, Slovak University of Technology, Bratislava, 2007-2008

Publicatie
'Mughal Gardens of Kashmir: Towards the UNESCO World Heritage Nomination’
Gepubilceerd in 2013 by Gulshan Books, Srinagar (ISBN: 978-81-83-39-140-5)

 Jan Haenraets (Editor), Melissa Hollingsworth and Koen Aertgeerts, for INTACH J&K, the University of Kashmir (Department of History) and the Government of J&K (Department of Floriculture)

Prijzen
Laureate in the Competition of the Architectural Project for Lopusna Valley Recreational Area
Slovak University of Technology in Bratislava, Slovakia