Open plek in de Stad

Een sociaal-cultureel stadsproject Marseille, France, 2010 Masterproef voor SInt-Lucas Hogeschool, Gent

Het project is ontstaan vanuit gegevens uit de bestaande stedelijke en landschappelijke omgeving. Daarmee is een stedelijke buitenruimte gecreëerd die de inwoners evenals de bezoekers van de stad Marseille een plek moet geven waar ze de stedelijke drukte kunnen ontvluchten, kunnen genieten van de rust en kunnen genieten van de zichten naar de omliggende omgeving. Het plaatsen van verschillende sferen in één ruimte zorgt er voor dat elke persoon zijn eigen favoriete plekje kan vinden.
Een buitenruimte in een stedelijk landschap is dan als een open plek in het bos. Een unieke plek waar een mens tot rust kan komen en de stedelijk snelheid kan ontvluchten, een ‘open plek in de stad’. De bezoekers van de site zullen de rust van deze plek ervaren.
De visie over dansen die aangenomen is in het ontwerp legt de nadruk op het culturele aspect van dansen. Over heel de wereld wordt gedanst. In sommige culturen heeft dat een religieuze bijklank, in andere is het puur amusement.
Dansen is het omzetten van gevoelens die opkomen bij bepaalde klanken en ritmes. Daardoor is dansen niet enkel cultuur gebonden maar heeft elke unieke persoon zijn manier van dansen. Hierdoor wordt dansen iets zeer persoonlijk, en kan je het zien als het bloot geven van je innerlijke zelf aan de buitenwereld.
Marseille lijkt als bezoeker soms een drukke en vuile stad te zijn. Het staat in schril contrast met de Provence streek rondom Marseille. De sfeer van de Provence met zijn pittoreske stadjes en dorpjes, is soms ver zoek.
Door het passagiersverkeer via de zee, is de stad Marseille er een met een grote diversiteit aan culturen. De immigranten zijn vooral afkomstig uit de landen aan de Middellandse zee. De combinatie van dansen en de stad Marseille is dan ook niet zo vreemd. Vele culturen zorgen voor vele verschillende soorten dansen. Het festival de Marseille wordt er dus ook niet voor niets georganiseerd.